tr

DÜNDEN BUGÜNE – KATI ATIK TESİSİ

567 kez görüntülendi
TARİH: 09.06.2020

Düzce’nin yıllardır süregelen çöp sorunu geri dönüşüm özellikli fabrika ile çözüme kavuşuyor. Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği, Yığılca yolu Hecinler mevkiindeki mevcut katı atık depolama tesisi alanına girdisi çöp, çıktısı enerji, gübre ve kum olan tesisin temeli bugün atıldı.

TARİH: 26.01.2021

Katı Atık Ayrıştırma, İşletme ve Enerji Üretim Tesisinde deneme üretimi gerçekleştirildi. Tesise giderek ilk üretimi inceleyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, ilk testin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini açıkladı.

Düzce Belediyesi Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisinde deneme üretimi gerçekleştirildi.

2020 yılı sonu itibariyle tüm izinleri alınan, çalışmaları tamamlanan ve alt yapı ihtiyaçları giderilen Türkiye’nin en modern tesislerinden biri olan Katı Atık Ayrıştırma ve Enerji Tesisinde incelemelerde bulunan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü,  ayrıştırma bölümünde yapılan çalışmaları yerinde  izledi.

Başkan Özlü daha sonra gerçekleştirilen deneme üretimini de yakından inceleyerek, başarılı şekilde tamamlanan üretim nedeniyle tesis yöneticilerine teşekkür etti.

TARİH: 22.06.2021

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi, Tıbbi Atık ve Sterilizasyon Tesisinin ardından Katı Atık Transfer İstasyonunun da faaliyete geçirilmesiyle önemli bir tesisin daha Düzce’ye kazandırıldığını ifade etti. Başkan Özlü, merkeze uzak ilçelerin atıklarını bu tesise getireceklerini söyledi.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Katı Atık Transfer İstasyonunun faaliyete geçirilmesiyle Düzce’nin çöp sorununun kalıcı çözümü noktasında büyük bir adım daha attıklarını dile getirdi.

TARİH: 14.08.2021

Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisini Düzce’ye kazandıran Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, tesisten çıkan atığın gübre ve toprak iyileştirici ürün olarak kullanılabilmesi için TUBİTAK ile sözleşme imzaladı.
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kente katma değer kazandırmak için birçok projeyi ve çalışmayı hayata geçiriyor. Vahşi depolamayı tamamen sonlandırarak modern bir katı atık tesisi kurulmasını sağlayan Özlü, son olarak tesisten çıkan atığın gübre ve toprak iyileştirici olarak kullanılmasının ön hazırlığını başlattı. Organik kökenli atık maddeler gübre olarak tekrardan toprağa kazandırılması ve çevrenin korunmasının sağlanacağı çalışma için adım atıldı.
Düzce İli Katı Atık Birliği (DİKAB) ve Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) arasındaki sözleşmeyi imzalayan Başkan Özlü, “ Düzce’mizin kronik sorunlarını çözmemizin yanı sıra, yaptığımız projelerden en fazla istifade edecek şekilde yeni adımlar atıyoruz.  Pırıl pırıl bir Düzce için çalışırken faaliyete geçirdiğimiz Düzce Entegre Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisinde yer alan Biyometanizasyon Bölümünde oluşan biyogaz miktarının artırılması için ön işlem yöntemini ve optimum işletme şartlarını belirlendikten sonra anaerobik reaktörden çıkan atığın gübre olarak değerlendirilmesi konularında çalışma yapılması için TUBİTAK ile anlaştık. 6 ay sürecek çalışma ile biyometanizasyon tesisinden çıkan atığın gübre veya toprak iyileştirici olarak kullanılabilmesi konusu ele alınacak. Hem Düzce’mizi temiz tutacağız hem de atıklarımızdan çıkan gübre ile toprağımızı zenginleştireceğiz” ifadelerinde bulundu.
Çevreye zararlı maddelerinden arınan atıklar tarımsal alanlarda sıvı ya da gübre olarak kullanılabilecek.

TARİH: 19.09.2022

Katı Atık Entegre Ayrıştırma, işleme ve Enerji Üretim Tesisini Düzce’ye kazandırarak vahşi depolama sorununa neşter vuran Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün talimatıyla, tesisin çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirildi. Çöpten enerji üretilen tesiste artık Güneş Enerjisi de elektriğe dönüştürülerek büyük tasarruf sağlanacak. Hayata geçirdiği çevre yatırımları ile bölgenin çöp sorununu tarihe gömerek vahşi depolamaya son veren Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, proje içerisinde proje üretiyor. Başkan Özlü’nün talimatıyla günlük 800 Ton işleme ve 6 Megawatt elektrik üretim kapasitesine sahip olan “Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi”nin çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirildi. Katı Atık Bertaraf tesisinde 300 Kilowatt/saat enerji üretilecek. Yapılacak ilave yatırımlar ile elektrik üretim kapasitesi 1 Megawatt/saate ulaşacak.

TARİH: 10.11.2022

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün şehrin çöp sorununa kesin çözüm olarak hayata geçirilmesini sağladığı Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisinden çöp yerine çiçek ve çilek kokusu yayılıyor.

Düzce’de yıllardır vahşi çöp depolanmasının önüne geçmesinin yanı sıra elde edilen enerji ile ülke ekonomisine katkı sağlayan bir tesis haline gelen Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisinin girdisi de çıktısı da ayrı değerlendiriliyor.

Günlük 300 ton evsel atıktan yapılan organik ayrıştırma neticesinde günlük 1.8 megawatt/saat elektrik üreterek ana şebekeye aktaran ve bu sayede atıkların geri dönüşümünden enerji elde edilerek depolanabilir atık miktarının azaltılmasına da katkı sağlayan katı atık tesisi, çıktısından üretilen gübre ile oluşturulan seradan da meyvelerini almaya başladı.

Atık ısıdan ve fermantasyon çıktısı atıklardan üretilen gübreler kullanılarak 500 metrekarelik alan üzerinde kurulan serada çilek üretimine geçen Düzce Belediyesi, kısa süre içerisinde emeklerin karşılığını aldı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?